Te proste placuszki robię w kwadrans. Są idealne jako deser lub słodki posiłek

Dodano:
Placuszki jogurtowe z jabłkami Źródło: Shutterstock / ArtCookStudio
Te proste placuszki robię często, kiedy mam ochotę na coś słodkiego. Niezależnie od tego, czy ma to być deser, czy np. kolacja na słodko.

Są puszyste, smaczne i robi się je bardzo łatwo. Te placuszki z jabłkami przygotują nawet dzieci. Wystarczy wymieszać składniki i dodać do nich jabłka. Gotowe placki można zajadać od razu na ciepło, ale doskonale smakują też podane na zimno. Ten przepis to o wiele prostsza i szybsza wersja, od tradycyjnych racuchów na drożdżach, które potrzebują czasu na wyrastanie ciasta. Tu ciasto można od razu kłaść na patelnię i smażyć.

Jak zrobić placuszki z jabłkami na jogurcie?

Sekretem tych placków jest dodatek jogurtu. To dzięki temu środki spulchniające działają intensywnie, a placuszki idealnie wyrastają. Do placków można jabłka pokroić, można je też zetrzeć na tarce. Placki po usmażeniu najlepiej ułożyć na chwilę na ręczniku papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

Rada: do placków oprócz ekstraktu z wanilii można dodać także odrobinę cynamonu.

Przepis: Placuszki jogurtowe z jabłkami

Szybkie placki na słodko.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
6 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
315 w każdej porcji

Składniki

  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 jabłka
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie jabłek i ciastaMąkę wymieszaj z proszkiem i sodą. Dodaj jogurt, cukier, jajka. Jabłka obierz, wykrój gniazda nasienne, pokrój owoce na cienkie plasterki lub w kostkę. Wymieszaj z ciastem.
  2. Smażenie plackówNakładaj niewielkie porcje ciasta na rozgrzany na patelni olej. Smaż z obu stron na złoto.

Jak podawać placuszki z jabłkami?

Placuszki z jabłkami wystarczy oprószyć cukrem pudrem albo polać odrobiną miodu czy syropu klonowego. Do polania można użyć też domowych syropów, np. malinowego albo z pędów sosny. Placuszki jogurtowe doskonale będą smakowały podane z kleksem naturalnego jogurtu, ale też śmietany.

Placki można podać ze świeżymi owocami, ale też z ulubionym dżemem czy szybkim sosem zrobionym z mrożonych owoców. Aby zrobić taki sos, weź np. mrożone maliny i krótko podgrzewaj je w rondelku z odrobiną cukru, aż zaczną puszczać sok. Takie owoce można też zmiksować ze śmietaną czy jogurtem.

W wersji bardziej deserowej gorące jeszcze placki można zaserwować z gałką lodów waniliowych i bitą śmietaną. Jeśli zrobisz więcej placków, będą świetną przekąską na słodko nawet na drugi dzień. Można je zajadać bez żadnych dodatków.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...